הביקור והחוויה בפקיעין:
רקע:
פקיעין הנו כפר ציורי הממוקם על צלע הר בגליל משרשרת רכס פקיעין המשתפל ממורדות הר מירון. גובה: 590 מ’ מעל פני הים.
חקלאות ותעשייה: הכפר מתאפיין בחקלאות שעיקרה מבוססת על עצי הזית. תעשיית הזיתים מפותחת מאוד בפקיעין והיא כוללת בתי בד להפקת שמן זית איכותי, מפעלים להכנת סבונים משמן זית, כבישת זיתים ועוד.
אוכלוסיה:
הכפר הינו מיוחד במינו שכן, חיים בו יחדיו ובהרמוניה בני ארבע דתות שונות. רוב תושבי הכפר נמנים על העדה הדרוזית, חלק מתושביו נוצרים, מוסלמים ויהודים. מרקם ייחודי זה נותן אופי רב גוני למקום ומבטיח ביקור בלתי נשכח.
היסטוריה:
• היסטוריה כללית: סיפורה הארוך של פקיעין מתחיל עוד משחר האנושות. מערת קבורה שנמצאה בכפר מאשרת שחיו באזור פקיעין אנשים עוד בתקופה שלפני 5000 שנה.
• היסטוריה יהודית: סיפורה היהודי של פקיעין מתחיל בזמן בית המקדש השני, אז, הגיעו שלוש משפחות כוהנים ששרתו בבית המקדש אל הגליל והתיישבו בכפר, בו פעל בית מדרשו של ר’ יהושע בן חנניה שלימים הפך לראש החכמים. מאז ועד היום לא נפסקה שרשרת הדורת היהודית בפקיעין וזהו אחד המקומות היחידים בארץ אשר בניו לא הלכו אל הגולה מעולם.
• שטר מאה השקלים: שטר מאה השקלים של מדינת ישראל מוקדש כולו לפקיעין ולאחד מחוקריה ואוהביה הגדולים ביותר בתולדות המדינה. בצידו האחד של השטר מתנוסס דיוקנו של יצחק בן-צבי ז”ל, הנשיא השני של מדינת ישראל ובצידו השני מופעים בית-הכנסת העתיק, בית הספר היהודי, כיכר המעיין וברקע נופיה של פקיעין ועץ החרוב מצל מלמעלה.
דמויות בפקיעין:
• רבי שמעון בר יוחאי- לאחר תקופה בה שהו בבית המדרש של ר’ יהושע הוצרכו רבי שמעון בר יוחאי ובנו לשנות את מקום מחבואם וכך הגיעו למערה בפקיעין, המוסתרת על ידי עץ חרוב גדול, המעטר עד היום את פתחה, ובה הסתתרו 13 שנה. הם ניזונו מפירות החרוב ושתו ממי המעיין הנובע בסמוך, עד אשר הוסר האיום ויכלו לצאת את המערה ללא חשש. על פי המסורת, במערה כתב רבי שמעון בר יוחאי את “ספר הזוהר” הקדוש, והמקום נחשב קדוש גם בעיני תושביה הלא-יהודיים של פקיעין.
• רבי אושעיא איש טיריא- החל מהמאה הט”ז מראה המסורת על ציון קברו של רבי אושעיא איש טיריא למרגלות הכפר פקיעין, והוא ניצב עד היום ממערב לכפר. הציון הינו אבן שואבת לכל תושבי האזור, אף לשאינם יהודים, המייחסים לצדיק כוחות וסגולות.
• רבי יוסי דמן פקיעין- ר’ יוסי דמן פקיעין מוזכר רק בספר הזוהר ונקרא כך על שם מקומו, בכפר שבגליל העליון. על רבי יוסי מתייחסות חלק ממשפחות הכהונה שבכפר. קבר רבי יוסי נמצא בחלקו התחתון-הדרומי של כפר פקיעין, במורד התלול אל הבקעה הסמוכה .בערבית נקרא הקבר “צדיק א טואחין”, בשל סמיכותו לטחנת הקמח.
• משפחת זינאתי- משפחת זינאתי, על פי המסורת המשפחתית, חיה בפקיעין אלפיים שנה ומהווה ציר מרכזי בהיסטוריה היהודית של פקיעין. המסורת העוברת בירושה מספרת כי ראשוני המשפחה, הנמנים על משפחות הכוהנים, הגיעו למקום בימי בית שני. משפחת זינאתי הינה המשפחה היהודית היחידה שחזרה לכפר אחרי מאורעות 38′, כשמילטו ברגע האחרון את כל המשפחות היהודיות מפקיעין ל”גלות חדרה”. בתם של יוסף ומזל זינאתי, מרגלית, שנולדה בכפר בשנת 1931 הינה החוליה האחרונה בשרשרת הדורות של בני המשפחה שחיו בפקיעין. מרגלית שומרת על בית הכנסת ומטפלת במסירות בנכסים היהודים בכפר.
• רבי יעקב משה טולדאנו- “בגינות פקיעין היפות נחה עלי הרוח”, כתב הרב טולידאנו, ואכן רבים מכתביו ומחקריו נכתבו בפקיעין. ארבע שנים עשה בפקיעין, ייסד שם בית ספר יהודי ודאג לתחזק את בית הכנסת העתיק. בשנת תש”ב (1942) נבחר לרבה הראשי הספרדי של תל אביב. נפטר בכ”ד תשרי תשכ”א.
• יצחק בן צבי, נשיאה השני של מדינת ישראל- התעניינותו ביהודי פקיעין החלה כשבשנת 1922 בהיותו מכהן בתפקיד ראש הועד הלאומי, הגיעו לראשונה יצחק בן צבי ורעייתו רחל, במסע רגלי שערכו בגליל, אל פקיעין. הם ביקרו בבתי היהודים בכפר והתעניינו באורח חייהם. בן צבי הוקסם מיהודים אלה. בשנת 1950 שופץ בית הכנסת ביוזמתו של יצחק בן צבי, שכבר היה אז נשיאה הראשון של מדינת ישראל. בתקופת כהונתו של בן-צבי נותרה משפחה יהודית אחת בפקיעין. התדלדלות הנוכחות היהודית בפקיעין הייתה קשה לנשיא והוא פעל בכל כוחו למען המשך קיום יהודי בפקיעין. עקב פועלו הנמרץ נרכשו אדמות בסמוך לכפר, אדמות שעליהן ביום י”ד שבט התשט”ו (6 בינואר 1955) הונח היסוד למושב “פקיעין החדשה”.
אתרים בפקיעין:
מערת רבי שמעון בר יוחאי– השלטון הרומי החל לרדוף את רבי שמעון בר יוחאי, ובשל כך נאלץ לברוח ולהסתתר. רבי שמעון ובנו רבי אלעזר, שהצטרף לאביו, הסתתרו במקומות שונים בגליל בהם גם בבית מדרשו של רבי יהושע בן חנניה בפקיעין. כך הגיעו למערה בפקיעין, המוסתרת אף כיום על ידי עץ חרוב גדול המעטר את פתחה, והסתתרו בה במשך 13 שנה. במהלך תקופה זו ניזונו מפירות החרוב ושתו ממי המעיין (לדעת כמה חוקרים רעש אדמה עז שהתרחש באזור בתקופה העתיקה, גרם לבקע זה ולמעיין השופע מתוכו.), עד אשר הוסר האיום ויכלו לצאת את המערה ללא חשש. על פי המסורת, כאן כתב הרשב”י את “ספר הזוהר” הקדוש, והמקום נחשב קדוש גם בעיני תושביה הלא-יהודיים של פקיעין.
• בית הכנסת העתיק- בית הכנסת העתיק בפקיעין נבנה, על פי המסורת, לאחר חורבן בית המקדש השני על שרידי בית מדרשו של התנא רבי יהושע בן חנניה שנמנה על הלווים. בית הכנסת הוא עדות חיה ומרשימה לקיום הישוב היהודי הקדום בפקיעין, שתחילתו בימי בית שני, עת בית מדרשו של ר’ יהושע היה שוקק חיים ולימוד תורה. בשנת 1950 שופץ בית הכנסת ביוזמתו של יצחק בן צבי, שכבר היה אז נשיאה הראשון של מדינת ישראל. כיום משמש בית הכנסת את יהודי הגליל הבאים לפקיעין ומצרפים את תפילותיהם לתפילות הרבות שנאמרו במקום זה במשך אלפי שנים. בית הכנסת מתפקד גם כאתר תיירותי ורבים חוגגים את שמחותיהם – חתונה, בר-מצוה, חלאקה ועוד – בבית הכנסת.
• החילווה- פירוש המילה ח’ילווה הוא – המקום הנחבא, המוסתר. בתי התפילה הדרוזיים הוצנעו במשך הדורות, מפחד הרדיפות. אין חשיבות לכיוון אליו פונה הח’ילווה, על פי הדת הדרוזית אלוהים נמצא בכל מקום. בפקיעין מצויות כמה ח’ילוות ואחת מהן נמצאת בסמוך לבית הכנסת היהודי. הכניסה והביקור אסורים.
• בית הקברות העתיק- בית הקברות היהודי העתיק של פקיעין אינו בשימוש כבר שנים רבות. את חלקת בית הקברות חוצה היום הכביש הראשי לכיוון בית ג’אן. חלקו העליון של בית הקברות מגודר ובתוכו כמה קברים ללא מצבות ומערת קבורה עתיקה רחבת-מימדים ומופלאה. במדרון מעבר לכביש בסמוך לבתי הכפר, נמצאים קברים רבים אשר מצבם אינו מעיד עליהם כי הם אכן קברי ישראל. מפאת הזנחה במשך השנים חלקת בית הקברות אינה מסודרת עוד ורק מצבות וחלקי מצבות הקבועים באדמה מעידים על האופי המיוחד של חלקת אדמה זו.
• טחנת הקמח- מי המעיין הפעילו בעבר שתי טחנות קמח ששרידיהן עדיין נמצאים בשטח, האחת בסמוך לקברו של רבי יוסי מן פקיעין והאחרת ממוקמת בערוץ מעל לטחנה הראשונה שפעלה עד שנות ה- 40 במאה העשרים. בטחנה שבמורד, סמוך לוואדי נכללו הבאר בחלק הצפוני, הגבוה יותר ובניין הטחנה הדו-מפלסי, הצמוד לבאר מדרום. עד לשנת 1934 טחנו את הקמח בכוח המים, אך המים נתמעטו עם השנים והחל משנה זו היו טוחנים על ידי שימוש במנוע סולר. הטחנה העתיקה שחדלה מלפעול, ניזוקה קשות וכיום היא עוברת שיפוץ ושחזור.
• עין אל באלד- מעיין עין אל-בלד נובע סמוך למרכז העתיק של הכפר משך כל ימות השנה והספק המים מגיע לשיאו בחורף. חצר המעיין הייתה המרכז החברתי בעבר ונשארה כזאת גם כיום. בשנת 1972 נהרס אתר המעיין הטיפוסי ונבנו שלושה מאגרים לאגירת המים העודפים ולהשקיית השדות ונבנה גם חדר משאבה לשאיבת מי השתייה. בשנת 1992 עבר המעיין שיפוץ אחרון וכיום המים זורמים בעיקר בעונת הגשמים והולכים ומתמעטים עד לחורף הבא, עד אשר מתמלא שוב המעיין ושופע.
• עין טיריא- ממערב לכפר, באפיק נחל פקיעין, בין קברו של ר’ אושעיא איש טיריא לפקיעין החדשה, נובע המעיין עין טיריא. מי המעיין משקים את הגנים והבוסתנים שעל גדות הנחל. בעבר היה עין טיריא המעיין המרכזי ממנו השקו בעלי החלקות את יבולם בשפע מים, ובעלי העדרים היו מגיעים עם צאנם, להרוותם מן המים הצלולים הבוקעים מצלע ההר.
טיולים בפקיעין:
• טיולים לועדי עובדים
• טיול משפחות
• טיול אופניים
• סיור קבלה
• הסיור הקלאסי
• סיור בעקבות זיתים
סדנאות ופעילויות:
• סבונים- יציקת סבונים משמן זית
• קליעת סלים
• פעילות בת מצווה
• פעילות “בעקבות שטר מאה השקלים”
איך להזמין טיולים ואטרקציות בפקיעין?
• להיכנס לאתר הבית של העמותה: peqiin.co.il , שם להיכנס ל”סיורים בפקיעין” לבחור את אחד מהסיורים המוצעים וללחוץ על “הזמן עכשיו” למלא את טופס יצירת הקשר עם כל הפרטים ואנו נחזור אליכם במהירות האפשרית.
• להתקשר אלינו- 04-9977390 , 0522-263695 ואנו נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת.
אפשרויות לינה:
• מלון פקיעין- מלון פקיעין הינו מלון ייחודי השוכן על צלע הר. המלון מעוצב ברוח המקום והוא מיוחד ואותנטי. במלון תמצאו- חדרים מרווחים ומאובזרים ברמה גבוהה, שירות חם וקשוב, בריכת שחייה, נוף גלילי עוצר נשימה וארוחות כיד המלך.
• בית הארחה פקיעין- אכסניית פקיעין הינה אכסניית נוער ובה חדרים נקיים ומרווחים, חדרי כינוס, חדר אוכל, מדשאות ועוד. אכסניית פקיעין מתאימה לקבוצות ולמשפחות על בסיס לינה ו\או לינה וארוחות.
• פקיעין צימר- בשל מיקומה המקסים של פקיעין, בלב הגליל, בקרבת הר מירון וצפת, ובשל ייחודה התיירותי: מערת רבי שמעון בר יוחאי, בית הכנסת העתיק, בתי בד לשמן זית, ייצור סבונים משמן זית ועוד, ענף הצימרים בקרבתה פורח ומציע מגוון אדיר של סוגי נופש.
פקיעין צימר:
• צימר גיל בגליל- פקיעין החדשה: במושב פקיעין החדשה מול נוף הרים מהפנט ובאוויר גלילי קסום ניצבים 2 צימרים מרווחים ומעוצבים לזוגות או למשפחות עם ילדים.
בכל יחידה תמצאו- ג´קוזי זוגי עגול ומפנק מוקף נרות, מיטה זוגית נוחה ומזמינה עטופה מצעים רכים ומלטפים, חלוקי רחצה נעימים ומגבות צחורות, פינת ישיבה נוחה מול טלוויזיה בלוויין ומערכת קולנוע ביתית, מייבש שיער, חדר רחצה מרווח ומאובזר, נרות, קצף אמבט, קרם גוף ושמפו, מטבחון מאובזר ובו מים מינרלים, חלב, פינת קפה ובקבוק יין משובח.
מחוץ לכל צימר מרפסת פרטית מרווחת ובה שולחן וכסאות ולצידה גינת צמחי תבלין מיוחדת לחליטת תה מתוקה.
בחצר הירוקה העוטפת את הצימרים פינות ישיבה נוחות, פינת מנגל (לא בשבת), בריכת שחייה ענקית בעונת הקיץ, ג´קוזי ספא ענק לצד הבריכה, ערסלים וספסלים.
ארוחות בוקר גליליות עשירות במיוחד מוגשות עד פתח הבקתה.
בנוסף, תוכלו להתפנק ולהזמין מסג´ משחרר שיוענק בצימר בפרטיות מוחלטת ויעניק לכם תחושת ריחוף מדהימה שתלווה אתכם לאורך החופשה.
• טריפ הגליל- פקיעין החדשה: בלב הגליל המערבי בפינה שלווה ממוקמים צימרים טריפ בגליל. היחידות בנויות מעץ כפרי ובעיצוב רומנטי אינטימי ומבודדות אחת מהשנייה. לכל צימר מרפסת צמודה גינה מטופחת וריהוט גן.
בבקתות: ג`קוזי גדול ופתוח, טלוויזיה בכבלים ,DVD, מזגן ומטבח מאובזר קומפלט.
מסביב ליחידות נוף ירוק ופורח, גינה מטופחת ופינות ישיבה לרגעים של שקט ושלווה המובטחים לכם בחופשתכם.
• צימר יפן בגליל- פקיעין החדשה: בפקיעין החדשה, בנקודת נוף מקסימה שוכנת הסוויטה המיוחדת במינה “יפן בגליל”.
יפן בגליל אינו עוד צימר, זהו צימר יפני, שתוכנן ועוצב בקפידה על ידי ארכיטקט יפני, בתהליך ארוך, מושקע וייחודי.
הביצוע והגימור מושלמים ומוקפדים החל מהתכנון ולאורך כל הבנייה, כך שכל פינה וכל מילימטר אותנטי ויפני מקורי.
קיוקו,המארחת היא אישה יפנית, החיה בישראל, התגיירה ונישאה לשמעון תושב פקיעין החדשה. קיוקו תארח אתכם בהמון יוקרה ויחס מיוחד, כנהוג בתרבות היפנית.
יפן בגליל הוא צימר סוויטה שנבנה על פי תרבויות ומעמדות שונים ביפן, עם דגש על הדברים המיוחדים- כמו למשל התרבות היפנית של טבילה במעיינות חמים וקרים ועוד הפתעות.
ביפן בגליל שתי בריכות שחייה, האחת מחוממת והשנייה מקוררת בסגנון יפני ובשילוב מפלי מים.
חדרי השינה מעוצבים על פי תרבות יפן העתיקה: ביפן בגליל 2 חדרי שינה ומהם יציאה למרפסת משותפת וגדולה לבילוי שלו ומרגיע.
• צימר אלהמרה- פקיעין החדשה: אם ברצונכם בחופשת צימרים קסומה במקום בו הזמן עוצר מלכת, אתם מוזמנים לצימרים אלהמרה בפקיעין החדשה.
במתחם ירוק ומטופח הצופה אל נוף הררי ירוק ולחורש מקסים ניצבות 2 בקתות עץ מדהימות לזוגות ולמשפחות וסוויטה אחת מרווחת במיוחד המתאימה לאירוח משפחות עם ילדים.
בחצר הירוקה העוטפת את המתחם תמצאו בריכת שחייה צוננת לקיץ החם, סאונה יבשה, פרחים, עצים, פינות ישיבה נוחות, פינות מנגל, מיטות שיזוף, תאורה לילית צבעונית ועוד פינוקים.
• צימר כצל’ה- מושב מעונה: אצל כצ’לה תמצאו:
בקתות עץ מאובזרות, עם ג’קוזי ומערכת קולנוע ביתית מתחם מים הכולל בריכה מחוממת ומקורה, בריכת מלח ייחודית ובקתת סאונה יבשה, רחבת דשא ומנגלים לבילוי משפחתי או רומנטי המקום יכול לשמש כנקודת יציאה לטיולים באיזור או לאירוח נעים הכולל טיפולי מסאז’ או טיפולי מים. ניתן גם להזמין חבילות פינוק הכוללות לינה, טיפולים וארוחות בוקר.
בסוויטה הזוגית הרומנטיקה חוגגת- ג’קוזי גדול ועגול על חלון פנורמי לנוף גלילי, מטבחון מאובזר- במקרר, מיקרוגל ופינת קפה ותה. טלוויזיה עם YES וDVD, וכל הפינוקים הקטנים- סבונים מפנקים , מגבות רכות וחלוקי רחצה, נרות וקטורת.
איך להזמין לינה?
• להיכנס לאתר הבית של העמותה: peqiin.co.il , שם להיכנס ל”צימר בגליל” לבחור את אחת מאפשרויות הלינה המתאימה לכם וללחוץ על “הזמן עכשיו” למלא את טופס יצירת הקשר עם כל הפרטים ואנו נחזור אליכם במהירות האפשרית.
• להתקשר אלינו- 04-9977390 , 0522-263695 ואנו נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת.